Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başmüşavirliği'nin (BGİYB) göç ve mülteciler konularında çalışan akademik kuruluşlar ve akademisyenler ile düzenlediği “Başbakanlık Göç ve İnsani Yardımlar Başmüşavirliği- Akademisyenler Çalıştayları”nın üçüncüsünü 31 Mart’ta Gaziantep Üniversitesi’nde gerçekleştirdik. HUGO'nun sekreterya görevini üstlendiği çalıştayda Türkiye’de başta Suriyeliler olmak üzere düzensiz göç konusunda çalışmalar yapan akademik kuruluşlar, akademisyenler ve başta Başbakanlık olmak üzere kamu kurumları arasında iletişim kanallarının açık tutulmasının yollarını aradık. Ayrıca çalıştayımıza dünyanın farklı ülkelerinden Hacettepe Üniversitesi Barış Çalışmaları Yüksek Lisans Programı’nda eğitim görmek için gelen öğrenciler de katılarak görüşlerini dile getirdiler.
İlk iki ayağını İstanbul ve Ankara’da gerçekleştirdiğimiz çalıştayların Gaziantep ayağı kurum yetkilileri ve akademisyenler arasında bilgi akışının sağlanması ve akademisyenlerin çözüm önerilerinin yetkililere ulaşması açısından oldukça verimli geçti. Çalıştayda değindiğimiz başlıca konular;
-Gaziantep’teki Suriyeliler ve Belediye Hizmetleri
-Suriyeli Mülteciler konusundaki eylem planı
-Türkiye-AB Ortak Mülteci Politikası
-Akademisyenlerin İhtiyaç Analizi ve Eylem Planı konusundaki görüş, eleştiri ve önerileri
-Akademisyenlerin AB ile ortak mülteci politikaları konusundaki görüş, eleştiri ve önerileri
-Göç ve mülteci konularında çalışan akademik kuruluşların kapasite ve kaynak sorunları, beklentiler, öneriler
-Akademik kuruluşlar ve uzmanlar ile BGİYB arasındaki iletişim ve işbirliği imkanlarının yaratılması konusundaki öneriler
-Türkiye’deki Suriyeli Akademisyenler konusunda BGİYB çalışması konusundaki görüş ve öneriler oldu.
Çalıştay sonrasında Öncüpınar Mülteci Kampı ziyaretimiz için Kilis'e vardığımızda Kilis Valisi Süleyman Tapsız bizleri karşılayarak hem Kilis'teki hem de Öncüpınar Mülteci Kampı'ndaki durum ile ilgili bizleri bilgilendirdi. Kilis’te Türk vatandaşlarından fazla sayıda Suriyeli mültecinin yaşadığını belirten Vali Süleyman Tapsız toplamda 129.162 Suriyeli mültecinin kentte yaşadığını aktardı.
Çalıştay kapsamında düzenlediğimiz Kilis Öncüpınar Mülteci Kampı ziyaretinde ise mültecilerin yaşam koşullarını, yaşadıkları sorunları, taleplerini yerinde inceledik. Kamptaki incelemelerimiz sonucunda Öncüpınar’da Suriyeli mülteciler için hangi olanakların sağlanabildiğini, hangi alanlarda eksiklerin olduğunu belirleme fırsatı bulduk. Bölgede toplam 15bin Suriyeli mülteci Öncüpınar’da, 25bin Suriyeli mülteci ise Elbeyli Konteyner Kampı’nda yaşıyor. Akademisyenlerle birlikte Öncüpınar ziyaretimizde mültecilerin yaşadığı farklı tiplerdeki konteynerleri, Suriyeli kadın ve çocuklara eğitim veren okul ve el işi atölyeleri ile sağlık merkezini ziyaret ederek mültecilerle görüşmeler gerçekleştirdik.